RoMedia - Mission

din Romania pana la marginile pamantului

ovoce

Scrisori si stiri de la misionari romani

Vrem ca la aceasta rubrica sa dam ocazia misionarilor din romania sa-si faca cunoscuta activitatea lor

Share

Reply to This

Replies to This Discussion

Ma bucur de lucrarea pe care o faceti si ma rog ca Dumnezeu sa motiveze oameni pentru lucrare si de-a biruinta!

Reply to This

Reply to This

Reply to This

Nick Holter said:Dumnezeu da si vointa si infaptuirea! Ma rog ca EL sa va de-a si victorie impreuna cu o mare bucurie in lucrare!

Reply to This

O romanca in Etiopia

Cu bucurie vă scriu aceste rânduri, dorindu-mi şi rugându-mă să vă găsească multumiţi, binecuvântaţi şi folosiţi de mâna Lui puternică. Sunt mai bine de două luni, de când am ajuns în Etiopia. Acum sunt acasă, aici în Adiss Ababa, în una din acele zile când oficialităţile locale au stabilit să avem curent electric şi apă (aceasta se întâmplă de obicei în fiecare a doua zi, în cazul în care nu încurcă zilele). Este un har de la El să avem toate lucrurile, fie măcar şi o dată la două zile!

Aşa după cum am plănuit, voi locui aici în capitala Etiopiei primul an, din care au mai rămas zece luni. Principalul scop al acestui timp este învăţarea limbii amharice, limba naţională, vorbită şi înţeleasă aproape în întreaga ţară. Spun aproape pentru că în Etiopia sunt în jur de şaizeci de limbi vorbite de etnii diferite. Scopul pentru care mă aflu aici este să lucrez la unul dintre aceste grupuri care se numeşte Gawwada-Gobeze.
Dacă toate lucrurile merg aşa cum ne-am planificat, la mijlocul anului viitor mă voi muta în partea de sud-est a Etiopiei. Până atunci eu voi merge la şcoală. Acum sunt în a şasea săptămână de şcoală. Vreau să vă mulţumesc tuturor acelora dintre voi care, ştiind cât de grea este limba amharică, v-aţi rugat pentru mine! În mod neaşteptat, trebuie să vă spun că studiul limbii a decurs până acum foarte bine. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru şcoala la care sunt şi pentru profesorii care au ales să predea într-o metodă mai puţin tradiţională, dar destul de eficientă, după cum se pare.

În următoarele trei săptămâni voi finaliza prima fază de învăţare. Caracteristic acestei faze este că nu trebuie să vorbeşti, ci să asculţi intens. Acest fapt este o provocare, întrucât posibilităţile de comunicare sunt foarte reduse. Aceasta mă face să mă gândesc la cuvintele apostolului Iacov (1:19-20), când trata problema limbajului: orice om să fie încet la vorbire şi grabnic la ascultare. Cred că nu a existat până acum în viaţa mea un timp mai intens ca să învăţ acest lucru. Alfabetul limbii amharice este silabic şi se numeşte fidel. În total sunt 276 de semne, dintre care am reuşit să învăţ numai 53! O traducere a proverbului favorit al şcolii noastre, sună cam aşa: Încet, încet oul va începe să meargă în picioare! Aceasta înseamnă că există speranţă. Chiar dacă nu este cea mai uşoară limbă, trebuie să admit că nu este la fel de grea precum chineza! Continuaţi să vă aduceţi aminte de mine înaintea Lui şi rugaţi-L să mă înzestreze cu o minte liniştită, ca să pot continua studiul limbii amharice. Rugaţi-vă şi pentru actualul nostru profesor, Enesaw, să aibă răbdare şi entuziasm în pregătirea lecţiilor.

Sunt unele lucruri care deja s-au schimbat în ceea ce mă priveşte, după ce am venit aici. Chiar din prima săptămână, împreună cu Karin, Miriami şi Ralph, am făcut o vizită la grupurile lingvistice unde vom lucra! Karin este o colegă din Norvegia care va lucra la grupul Tsamai, vecin cu grupul Gawwada-Gobeze. Planul iniţial a fost să lucrăm împreună şi poate chiar să locuim împreună undeva la graniţa dintre cele două grupuri. Posibilitatea de a lucra împreună încă există pentru că cele două grupuri sunt destul de asemănătoare, însă distanţa dintre ele este mare, ceea ce reprezintă un obstacol serios. Când vă amintiţi de mine înaintea Lui, vă rog să Îi spuneţi Domnului şi despre aceasta. El mă cunoaşte şi ştie că nu îmi place să lucrez singură. Să vă rugaţi pentru ca în inima mea să mă pot ruga, cu mulţumire, pentru lucrurile care mă îngrijorează, căci El este Păstorul cel bun care ştie ce face. Multe lucruri încă se mai pot schimba în aceste zece luni! Vă mulţumesc din nou celor care s-au rugat pentru mine pentru permisul de muncă. Această problemă s-a rezolvat. Domnul a răspuns la rugăciunile noastre şi de acum am o carte de identitate etiopiană. Slavă Lui! Un alt lucru bun pentru care Îi mulţumesc Domnului este biserica internaţională de aici. Nu stăpânesc limba amharică suficient de bine pentru a putea înţelege foarte mult şi de aceea am ales, pentru început, să merg la această biserică, unde se vorbeşte în limba engleză. Este un lucru foarte special pentru mine să particip la închinare duminica cu oameni din diferite ţări. Aceasta este o fărâmă de cer. Feţele aşa de diferite ale fraţilor şi surorilor mele întotdeauna mă fac să plăng de bucurie şi de dor – de dor după ziua aceea când:

...o mare gloată, pe care nu poate nimeni să o numere, din orice naţiune, din toate triburile, popoarele şi limbile, vor sta în picioare înaintea scaunului de domnie şi înaintea Mielului îmbrăcaţi în haine albe şi cu ramuri de finic în mâini şi vor striga cu glas tare: Mântuirea este a Dumnezeului nostru, care şade pe scunul de domnie şi a Mielului! (Apocalipsa7:9)

Când am vizitat grupul unde voi lucra, primul lucru pe care l-am întâlnit a fost o biserică. Atunci mi-am zis că acela va fi locul unde se va citi Scriptura pentru prima dată în limba Gawwada-Gobeze.

Recent am auzit un mesaj inspirat din 2 Corinteni 5:11- 21, unde ni se menţionează câteva motivaţii pentru care credincioşii să fie implicaţi în misiune. Acestea pot fi: frica de Domnul, sentimentul datoriei, speranţa unei răsplăţi viitoare sau dragostea pentru Domnul. Dragostea lui Cristos ne constrânge, spune Pavel, pentru că El S-a dat pe Sine Însuşi pentru noi. Viaţa pe care noi am trăit-o înainte de a-L cunoaşte pe Domnul poate fi ilustrată prin imaginea unei persoane bolnave de lepră ani la rândul. Această afecţiune distruge sistemul nervos al bolnavului, începând cu alterarea simţului tactil din zonele marginale. Astfel, leprosul nu mai poate percepe senzaţia de durere. De aici se ajunge până la situaţia extremă în care simţurile celui afectat de lepră sunt complet anihilate, astfel că acesta ajunge să se trezească dimineaţa având părţi ale trupului mâncate de şobolani! Vă rog să mă iertaţi dacă această imagine este prea puternică, însă vă rog să încercaţi să vizualizaţi o persoană al cărei nas şi buze nu mai sunt întregi, iar ale cărei mâini şi picioare abia mai pot fi distinse. Şi aceasta încă nu este întreaga imagine: la lepră se mai adaugă şi sifilis. Acum această persoană miroase rău şi este îmbrăcată în zdrenţe. Ai întâlnit vreodată o astfel de persoană? Mă tem că aşa arată umanitatea nerascumpărată în ochii lui Dumnezeu. Cine ar putea vreodată să facă ceva dintr-o astfel de fiinţă desfigurată? Doar Creatorul!

De aceea Mântuitorul a murit, pentru ca noi să devenim făpturi noi. De multe ori ne oprim aici şi uităm de faptul că El ne-a împăcat cu El şi ne-a încredinţat slujba împacării. El ne-a trimis să fim lumina lumii. Dar nu ascunşi acasă, ci în văzul lumii, în mijlocul întunericului.

Rugaţi-vă să cresc tot mai mult în cunoaşterea Domnului şi în împărtăşirea cu El. Dacă acesta este mesajul pe care trebuie să îl transmit altora, atunci bine ar fi să ştiu despre ce vorbesc. Cum aş putea să îi încredinţez pe alţii despre lucruri pe care eu nu le-aş trăi? Acest lucru nu stă în puterile şi în disciplinele noastre spirituale, ci, dincolo de ele, în harul Său. Este harul Său de a ne lăsa să Îi cunoaştem poruncile şi să le ascultăm! Eu îl voi iubi şi Mă voi arăta lui, promite Mântuitorul (Ioan 14:21).
Îi multumesc Domnului:
- pentru casa în care locuiesc.
- pentru şcoală şi pentru profesori.
- pentru acces la Internet, la electricitate şi la apă.
- pentru permisul de muncă şi de rezidenţă.

Mijlocesc înaintea Domnului:

- pentru o minte liniştită, care să mă ajute să continui învăţarea limbii amharice.
- pentru disciplină şi pentru Internet suficient de bun, ca să pot ţine o legătură strânsă cu cei din România.
- pentru tatăl meu care locuieşte singur şi care, în curând, ca împlini 80 de ani.
- pentru o persoană care să cunoască bine gramatica limbii amharice, să pot avea meditaţii suplimentare.
- pentru ca inima mea să accepte cu bucurie situaţia de a lucra singură în viitor.
- pentru timpul meu de părtăşie cu Domnul, să Îl cunosc pe El şi puterea nvierii Lui.
-pentru timpul meu cu Domnul nostru , sa Il cunosc pe El si puterea învierii Lui.

Mulţumesc pentru tot sprijinul dumneavoastră! Domnul secerişului va răsplăti fiecărui lucrător după truda lui.
Fiţi binecuvântaţi!

A voastră, Luminiţa
Email: luminita_prisecaru@sil.org
Mobil: 0025 091 079 8255
Fix: 0025 111 653 3328
Adresa: SIL Ethiopia, PO Box 2576
Addis Ababa, Ethiopia

Pentru donaţii, folosiţi următoarele informaţii, făcând menţiunea pentru Luminiţa P:
Asociaţia Wycliffe România, (C.I.F.: 24990606)
Banca Transilvania, Oradea, Str. Republicii
RON: RO24 BTRL 0050 1205 N340 78XX,
USD: RO48 BTRL 0050 2205 N340 78XX.

Reply to This

Cu dragoste din India

Stiri din India

Reply to This

Reply to This

IN MISIUNE IN ROMANIA

Iata ca a mai zburat si luna septembrie!!! Timp in care am experimentat multe si am inceput sa invat ce inseamna sa fiu voluntar in organizatia Tineri Pentru Misiune.

Diminetile mereu au fost promitatoare pentru mine, caci e un inceput de zi, noi surprize cu Dumnezeu, o noua planificare a tot ceea ce am de facut.

....Dupa un timp de inchinare sau mijlocire sau studiu biblic cu toata comunitatea, trebuie sa ma asez in fata computerului pentru a comunica cu tinerii interesati de misiune, de scolile si cursurile noastre. Sau sa adun informatie pentru site-ul nostru. Pur si simplu sunt pasionata de aceasta slujire!!!

Iar dupa pranz: am un mic coltisor in spatioasa noastra casa unde trebuie sa restabilesc ordinea si curatenia. Adica fac ordine in camera de zi!!! Fiecare dintre noi avem o ora de munca practica. Convinsi, fiind, ca ne inchinam lui Dumnezeu nu numai rugandu-ne si citind Biblia, ci si prin munca practica.

Apoi sunt asteptate de pretioasa lectura si studii pentru Scoala de Interpretare a Bibliei. Adica timp in care ma pregatesc pentru aceasta Scoala, caci fac parte din personalul ei. Dupa amiezile e timpul in care carti, brosuri, dictionare, studii stau lejer pe patul meu....

Tot ce fac e ca sa-mi amintesc metoda de studiu biblic inductiv...cu multa exegeza si hermeneutica; sa citesc din nou cele 5 carti ale lui Moise, Psalmii, profetii. Sa iau pas cu pas termenii specifici perspectivei crestine biblice asupra lumii; sa revad pasajele biblice pe care le-am studiat cand am facut eu aceasta scoala.

Uneori dupa amiezile merg prin magazine ca sa aduc toate cele necesare pt profesorii invitati la Scoala aceasta....

Cam asa arata o zi din viata si slujirea mea noua de aici!!!

Cu exceptia weekend-urilor... Caci...

- Sambata seara ma bucur din plin sa ma implic in Clubul Dinamic. E un grup de adolescenti si tineri pe care dorim sa-i ajutam sa creasca in relatia lor cu Dumnezeu.
- Iar duminica plec la biserica ca sa fiu in partasie cu alti tineri si adulti.

Dragii mei, mai nou asa stau lucrurile pe la mine!!!
ASA ARATA VIATA DE MISIUNE REALA!!!

Sunt staff in Scoala de Interpretare a Bibliei

De bucurie imi este plina inima ca din 27 septembrie a inceput Scoala de Interpretare a Bibliei. Recent, dimineata sunt in clasa cu studentii si personalul scolii. Apropo, avem in scoala 9 studenti, tineri care si-au pus inima in a-L cunoaste pe Dumnezeu mai profund prin Cuvantul Sau. Eu am in responsabilitatea mea o studenta foarte draguta si curajoasa!!! Voi fi mentorul ei pentru 3 luni ai acestei Scoli.

Fiecare dintre momentele pe care vi le-am insiruit mai sus sunt SURPRIZELE frumoase pe care mi le da Dumnezeul meu, desi nu am meritat nici una dintre ele.

Un moment deosebit va fi si momentul misiunii in EGIPT, daca Dumnezeu imi da toti banii pentru biletul de avion pana in 8 octombrie 2009, un termen destul de scurt. Misiunea in Egipt este planificata din cadrul Scolii de Interpretare a Bibliei. Ea va incepe din 2 noiembrie - 22 noiembrie 2009.

Daca doresti sa fii parte la aceasta lucrare de misiune la care am fost chemata si sa ajungem impreuna la oameni care se zbat in lanturile pacatului si nepasarii de Dumnezeul Cel Atotputernic, daruieste o suma de bani pe care Dumnezeu ti-o pune pe inima.

Ca sa adun toata suma (nu mai este sapte sute de euro, ci 540 de euro ) am nevoie de:

10 persoane care sa daruie - 10 euro
7 persoane - 20 euro
6 persoane - 30 euro
3 persoane - 40 euro
In care categorie de mai sus ai vrea sa te implici???

"In mijlocul multelor necazuri prin cari au trecut, bucuria lor peste masura de mare si saracia lor lucie, au dat nastere la un belsug de darnicie din partea lor. (2Cor.8:2)"

Sustineti-ma ca sa pot aduna acesti bani si sa ajungem impreuna la oameni care se zbat in lanturile pacatului si nepasarii de Dumnezeul Cel Atotputernic.
Si toate sunt posibile doar prin Dumnezeul meu care ma incurajeaza, ma sustine, ma accepta si ma iubeste mai mult ca oricine!!!

Daca doresti sa ma sustii financiar in misiunea din Egipt sau in misiunea de zi cu zi , scrie-mi:

e-mail: virgy_sky@yahoo.com

RESTAURAND IMPARATIA REGELUI,

Virginia, misionara din Republica Modova in Medias

Reply to This

Dragi prieteni,
Salutări foarte călduroase din republica Niger !!!

Au trecut aproape trei luni de la reântoarcerea pe solul fierbinte african. De asta dată am venit împreună cu patru tineri din Romania care au făcut un stagiu de două luni în Niger: Iulia, Rebeca, Emanuel şi Adrian. Timp de două luni am avut bucuria să putem vorbi româneşte în Niger. Nigerienii au avut ocazia să audă mai multe despre ţara noastră cu ocazia unei întalniri speciale organizată la Căminul Evanghelic Universitar de la Niamey, în cadrul unei prezentări de « Seară romaneaescă ». Iulia si Rebeca au facut prezentarea, îmbracate în costume tradiţionale româneşti. Au fost servite apoi prăjituri pregătite de fete. Au fost foarte bune: toti participanţii le-au apreciat.

Aici în Niger sezonul ploilor este aproape de sfârşit; a plouat puţin şi acest an, şi nigerienii se tem că recolta va fi foarte slabă şi de astă dată. La Agadez, un oraş din centrul ţării, a avut loc un fenomen care se întâmpla o dată la multe zeci de ani în Niger : ploi torenţiale şi inundaţii catastrofale, care au distrus mii de case. Multe din aceste case erau construite pe nisip, din caramida nearsă, fără nici o temelie… Şi in Ouagadougou , capitala statului Burkina-Faso, ţara vecină cu Nigerul, au fost inundaţii care au lăsat fără adăpost sute de mii de persoane.

Ce-au făcut ei…Mă bucur ca cei patru tineri români s-au adaptat fără mari dificultăţi la condiţiile din Niger. Iulia şi Rebeca au mers la FEU (Foyer Evangelique Universitaire – Căminul Evanghelic Universitar), un centru creştin unde vin studenţi musulmani pentru a urma cursuri de calculatoare. Aceasta este o ocazie de a intra în contact cu ei şi a le vesti Evanghelia. Fetele au mers apoi la două orfelinate şi au lucrat cu copiii. Am mers să le văd lucrand şi am avut o mare surpriză : Copiii africani cântând cu foc cântări pentru copii în limba româna: « Am o inimă micuţă » şi « Isus iubeşte pe fiecare… ». Iată că nu numai noi putem învăţa limbi africane ci şi africanii pot învăţa limba noastră. Impreună cu Adrian, Iulia şi Rebeca au urmat timp de doua săptamâni şi un curs de introducere în traducerea Bibliei.

Adrian este pentru a doua oară în Niger. El a avut ocazia să participe la verificarea traducerii unor capitole din Noul Testament în limba Fulfulde, o limba vorbită de nomazii din Estul Nigerului şi apoi să facă verificarea unor capitole din Evanghelia dupa Luca în limba Tasaga, o limbă vorbită în Estul Nigerului. Adrian a folosit cunostinţele lui de limbă Greacă şi Ebraică. Vă veţi întreba probabil cum poate cineva să verifice corectitudinea traducerii Bibliei într-o limbă pe care n-o cunoaşte ? Se foloseşte, ceeace numim traducerea inversă, adică : O alta persoană, care n-a participat la traducerea textului, traduce textul din limba Fulfulde, de exemplu, în Franceză, sau Engleză, în funcţie de cunostinţele sale. Apoi, cel ce verifică corectitudinea traducerii, compară textul din franceză cu cel original, din Ebraică pentru Vechiul Testament sau din Greacă pentru Noul Testament. Este o muncă anevoioasă care necesită cunostinţe atat lingvistice cât si teologice, pentru a pastra sensul original al Cuvântului lui Dumnezeu într-o altă limbă…

Emanuel, cel de-al patrulea stagiar, student la medicină, care va sta în Niger până la sfârşitul lunii septembrie, face un stagiu medical la spitalul misionar de la Galmi. (La 500 de kilometri Est de capitală). A facut practică alături de alţi doi stagiari şi de medicii permanenţi. Ultima săptămână o petrece la spitalul misionar de la Danja, specializat în tratarea bolnavilor de lepră.

« Calea Neprihănirii » în limba Tadaksahak…Midit este un musulman Idaksahak, profesor într-un liceu Franco-Arab. El a fost de acord sa faca traducerea celor 100 de mesaje de evanghelizare din seria « Calea neprihănirii », în limba lui maternă, limba Tadaksahak. El a participat şi la cursul de Introducere în traducerea Bibliei; a avut astfel ocazia să intre în contact direct cu creştinii şi cu Cuvantul lui Dumnezeu.

Intâlnirea lucrătorilor printre Tuaregi
. În luna August am participat la Tillabery, un oras la 100 km de Niamey, la o întalnire a lucrătorilor printre tuaregi. Multi dintre participanţi, care au mărturisit întoarcerea lor la Dumnezeu, au istorisit cum Dumnezeu li s-a descoperit prin vise şi vedenii…Mi-am reamintit că tuareg înseamna şi “abandonat”…Ne rugăm ca Domnul nostru să-şi arate îndurarea faţă de acest popor care trăieşte în întunericul ignoranţei, cei mai mulţi refuzând înca să-şi lase copiii la şcoală. Dorinţa celor ce-am participat la această întâlnire este de a încuraja şi ajuta lucrătorii printre Tuaregi, ţinând cont ca sunt foarte puţini creştini în acest popor şi foarte puţini lucrători.

Proiectul de fantana în comunitatea tuaregilor Idaksahak. Acest proiect se dovedeşte a fi mai complicat decat la prima vedere : avem nevoie de sfatul Domnului şi înţelepciunea de sus. Cea mai mare dificultate este de a alege locul potrivit pentru plasarea fântânii, astfel încât să nu se produca tensiuni între familiile de nomazi. Să ne aducem aminte că Avraam şi Isaac aveau aceleaşi probleme cu fantânile…(Geneza 21 :25 si Geneza 26 :20). Aici, mai mult decât în alta parte, apa înseamnă viaţa dar mai inseamnă şi putere. Cine controleaza apa controlează zona… Chiar astăzi m-am întâlnit cu Mahamad, şeful satului din locul unde vom finanţa săparea fantanii. Vor contribui şi sătenii la construcţia fântânii, cu mijloace de transport şi muncă.

Impreună cu Khamada, un creştin Tuareg, am început înregistrarea Evangheliei dupa Ioan în limba Tamasheq, pentru etnicii Tamasheq, în cea mai mare parte analfabeţi. Am înregistrat primele zece capitole. Ei vor putea asculta de pe casete mesajul Cuvântului lui Dumnezeu. Traducerea Noului Testament în limba Tamasheq Tawallammat, limba Tuaregilor din centrul şi Vestul Nigerului, va fi gata de tipar, dacă Domnul va binevoi, în anul 2012…

Iata cateva subiecte de rugăciune, dacă Domnul vă pune pe inimă să susţineti cauza înaintării Imparaţiei Lui în Niger:
In primul rând sunt recunoscător slavitului nostru Domn Isus :
-Pentru răspunsurile la rugăciuni, uneori imediate, ca o mare încurajare…
-Pentru că înregistrările de anul trecut sunt folosite la evanghelizare prin staţiile radio din mai multe zone din Niger.
-Pentru că stagiul celor patru a decurs foarte bine, şi Domnul le-a pus pe inimă dorinţa de a reveni în Niger…
Sa ne rugăm împreuna :
-Pentru ca proiectul de fântâna să poată să se infăptuiasca şi Domnul nostru să atingă inima lui Mahamad, şeful satului, ca să primească în dar şi Apa Vie…
-Ca Domnul nostru să atingă inima lui Midit, profesorul musulman, ca în timp ce va traduce acele mesaje de evanghelizare în limba lui maternă, Duhul Sfânt să-i străpungă inima şi să înţeleagă Evanghelia.
-Pentru biserica Tamasheq din Niamey, care trece printr-o periodă foarte grea din punct de vedere spiritual…
Va mulţumesc pentru însoţirea voastră în această lucrare.

Cu dragoste,
Teodor Popa

Reply to This

Reply to This

Au inceput cursurile Scolii de misiune transculturala Kairos

Astazi, 2 noiembrie 2009 au inceput, la Suceava, cursurile Scolii de
misiune transculturala Kairos, care vor dura pana in martie 2010. Cursurile
se vor desfasura in mai multe etape si locatii (Suceava, Bucuresti, Madrid).
Practica va cuprinde evanghelizare de la om la om, lucrare cu copiii si
tinerii, initiere in plantare de biserici, precum si diferite proiecte ale
bisericilor locale de pe campul de misiune in Romania, Bulgaria, Turcia,
Spania si India (sau Peru, Niger, Ghana). Va rugam sa ii sustineti in
rugaciune atat pe cursanti, cat si pe profesori.

--
Luminează lumea din jurul tău!
www.agentiakairos.ro

Reply to This

Din Ghana

Citeste la link-ul de mai jos scrisoarea familiei Dubei care misioneaza in Ghana, Africa cu Organizatia Wycliff.
http://www.agentiakairos.ro/download_resurse/newsletter/Scrisoare%2...

Reply to This

Reply to This

RSS

© 2009   Created by ovoce on Ning.   Create a Ning Network!

Badges  |  Report an Issue  |  Privacy  |  Terms of Service